De soorten personenalarm en hun voordelen

soorten personenalarm

Kom je ten val, raak je niet meer recht of word je plotseling onwel? Dan kan een personenalarm handig zijn. Dat kan je dragen aan je pols, rond je hals doen en installeren in je huis. Met het personenalarm kan je dan contact maken met een alarm- of zorgcentrale. Welke soorten personenalarm heb je? Wat zijn nu de voordelen van zo’n alarm? Is een personenalarm waterdicht?

Met een personenalarm kan je dag en nacht hulp inschakelen. Met een druk op de knop wordt de alarmcentrale verwittigd. Die verwittigen dan je mantelzorger of je hulpverlener. 

Wie kan een mantelzorger zijn?

Je hebt minimaal drie personen nodig als mantelzorgers. Deze personen hoeven geen familie te zijn, het mogen bijvoorbeeld ook buren zijn. Het voornaamste is dat deze personen toegang hebben tot je woning en telefonisch bereikbaar zijn. Aangezien ze gebeld worden in geval van nood, moeten ze ook in staat zijn snel ter plaatse te zijn, bij voorkeur binnen het kwartier. Deze drie mantelzorgers mogen ook niet op hetzelfde adres wonen. Wanneer de zorgcentrale een melding van je krijgt, verwittigen ze de mantelzorger die je eerst hebt aangeduid. Wanneer deze persoon niet bereikbaar is, gaan ze over naar de tweede en daarna eventueel naar de derde. Als ze alledrie niet beschikbaar zijn, worden de hulpdiensten verwittigd.

Welke soorten personenalarm zijn er en welke voordelen hebben ze?

Je hebt verschillende soorten personenalarmen. Zo kan je een alarm hebben voor binnenshuis, maar je kan ook een mobiel personenalarm hebben. Als je kiest voor een mobiel personenalarm, draag je de zender rond je hals of als sleutelhanger. Wanneer je valt of onwel wordt, gaat de verpleegkundige van de zorgcentrale jouw oproep lokaliseren en je mantelzorger of hulpverlener contacteren. Deze oproep gaat via een handsfree toestel. Andere voordelen van een mobiel personenalarm:

 • Je blijft genieten van je vrijheid
 • Er is 24u op 24u, 7 dagen op 7 hulp beschikbaar.
 • Het is een betaalbare oplossing om op stap te blijven gaan
 • Het is toegankelijk voor iedereen.
 • Het is waterdicht.

Een personenalarm voor binnenshuis kan zowel via de vaste lijn als via een sim-kaart werken. Dit alarm heeft een kleiner alarmbereik en kan je verkrijgen via een halszender/ sleutelhanger met drukknop, maar ook als een polsband met drukknop. Het systeem is waterdicht, je hoeft het alarm niet op te laden en je kan het koppelen aan slimme detectoren. 

Persoonlijk alarm met locatiebepaling

Je kan ook een persoonlijk alarm hebben met locatiebepaling. Dit soort alarm heeft een groter alarmbereik en kan je enkel verkrijgen via een halszender / sleutelhanger met drukknop. Het systeem is niet waterdicht en je moet het opladen na vijf dagen. Dit alarm kan ook niet gekoppeld worden aan slimme detectoren.

Wat zijn slimme detectoren?

Slimme detectoren worden, zonder kabels, aan je alarmtoestel gekoppeld. Ze geven meer veiligheid bij bepaalde risico’s. Zonder dat je een knop moet indrukken, wordt er een melding gestuurd naar de zorgcentrale. Je hebt een aantal verschillende slimme detectoren:

 • Trekschakelaar wordt geïnstalleerd in slaap- en badkamers. Wanneer je valt, trek je aan het touw en de schakelaar stuurt een signaal naar het alarmtoestel.
 • Bewegingsmelder gaat de beweging meten in de woning. Wanneer er beweging verwacht wordt (bijvoorbeeld bij het opstaan) en die is er niet, dan wordt er een alarm gegeven.
 • Rookmelder: de rookdetector gaat automatisch alarm slaan bij de zorgcentrale.
 • CO-melder: de detector gaat een signaal in huis geven en aan de zorgcentrale wanneer er een te hoge concentratie CO-gassen zijn.
 • Valdetector gaat een signaal geven wanneer je valt en niet in staat bent om op de knop te drukken.
 • Deurcontact gaat het openen van een deur registreren. Als binnen een bepaalde tijd de deur niet sluit, volgt er een melding. Deze slimme detector kan je combineren met een bewegingsmelder.
 • Paniekknop wordt gemonteerd naast de voordeur. Wanneer je op de knop drukt, krijg je verbinding met de zorgcentrale en zij kunnen je gesprek meevolgen. Bij nood wordt er hulp gestuurd.
 • Medicatieverdeler gaat via een visueel en geluidsalarm aangeven wanneer je je medicatie moet nemen. Doe je dit niet, dan krijgt de zorgcentrale een melding. Deze slimme detector is gekoppeld aan een vast personenalarm.

Zowel een personenalarm voor binnenshuis als een mobiel personenalarm bieden niet enkel de zorg die je nodig hebt, maar hebben tal van voordelen. De personenalarmen zorgen ervoor dat je met een veilig gevoel nog thuis kunt leven of kan genieten van een dagje uit.