Hulpmiddelen bij incontinentie

Hulpmiddelen bij incontinentieIncontinentie is geen ziekte, maar een verschijnsel dat verschillende oorzaken kan hebben en bestaat in verschillende soorten. Allereerst is er een onderscheid tussen urine-incontinentie en ontlastingsincontinentie. Bij urine-incontinentie verlies je ongewild urine, bij ontlastingsincontinentie verlies je ongewild ontlasting.

Voor de behandeling van ontlastingsincontinentie kan je gebruik maken van incontinentiemateriaal, in ernstige gevallen biedt een stoma uitkomst.

Ongewild urineverlies is een veelvoorkomend probleem en gelukkig is er tegenwoordig veel aan te doen. Soms met een kleine operatie of goede medicijnen en dikwijls ook met goede hulpmiddelen. De één verliest een paar druppeltjes bij het niezen terwijl de ander totaal geen controle meer heeft over de urine. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Bij mannen komt het frequent voor op latere leeftijd. Urineverlies is geen ziekte, maar doorgaans een gevolg van een medische aandoening.  

Het gebruik van goed incontinentiemateriaal is onmisbaar. Het materiaal moet veiligheid, zekerheid en comfort combineren met discretie en gebruiksvriendelijkheid.

Welke hulpmiddelen bestaan er voor incontinentie? 

Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar die je helpen om dit probleem onder controle te krijgen en te houden. Er bestaat een uitgebreid assortiment met discreet incontinentiemateriaal zowel voor vrouwen als voor mannen. Deze hulpmiddelen zijn ontwikkeld om je alle bewegingsvrijheid te bieden. Er bestaat een uitgebreid assortiment luiers en onderleggers. Bij de aankoop van luiers hou je best rekening met diverse factoren zoals geslacht, gewicht, comfort en de graad van incontinentie. 

  • Bij lichte en matige incontinentie volstaat het gebruik van inlegluiers om het urineverlies op te vangen. Om de luier op de juiste plaats te houden worden net- of fixeerbroekjes gebruikt.
  • Bij ernstige incontinentie zijn broekluiers of pampers aanbevolen.

Dikwijls wordt het gebruik van luiers gecombineerd met onderleggers die het bed of de stoel beschermen, deze zijn vaak wasbaar en dus steeds weer te gebruiken. De inlegluiers of broekluiers geven niet alleen een fris en droog gevoel, maar zijn ook zeer betrouwbaar en discreet. Het aanbod van dit soort materialen is enorm. Alle inlegluiers en broekluiers voelen zacht aan en zitten comfortabel zodat je voldoende bewegingsvrijheid ervaart. Met andere woorden, je kunt zelfverzekerd het huis uit.

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils zoekt samen met jou naar het meest doeltreffende hulpmiddel om het voor jou zo comfortabel mogelijk te maken. Laat je adviseren door een deskundige en overleg ook met je behandelende arts en verpleegkundige.