Hulpmiddelen voor medicatie

Hulpmiddelen voor medicatieAls je dagelijks veel medicijnen neemt, ook al is het een routine, is het soms lastig om deze uit elkaar te houden of om te controleren of ze zijn ingenomen of niet. Hoe onthoud je welke pillen je al geslikt hebt? Met behulp van een handig pillendoosje worden de medicijnen opgeborgen.

Dit kan per week zijn, maar ook per dag. Op deze manier kan er nooit een medicijn vergeten worden. Hoe krijg je een harde tablet doormidden gebroken? Wat als je geneigd bent om je medicatie te vergeten? Gelukkig bestaan er hiervoor verschillende hulpmiddelen die je medicijngebruik eenvoudiger maken. Het voordeel van deze hulpmiddelen is ook dat je minder afhankelijk bent van anderen en dus zelfstandiger.

Om de medicatieveiligheid te verbeteren bestaan er meerdere hulpmiddelen voor het doseren en toedienen van je medicijnen:

  • Medicatiebox of pillendoos: voor elke dag een afzonderlijk opbergvakje dat op zijn beurt nog eens is ingedeeld in 4 vakken (ochtend, middag, avond en nacht). Meestal is de bovenkant van de doos doorzichtig waardoor je snel kan zien of de medicijnen al ingenomen zijn. Er bestaan ook medicijndozen met een alarm dat afgaat wanneer er medicatie genomen dient te worden.
  • Pillensplijter: zorgt voor de juiste dosering van je medicijnen, is zeer compact en daardoor makkelijk mee te nemen. Het deksel is voorzien van een mesje. Plaats een tablet in het doosje, druk het deksel dicht en de medicatie is gehalveerd. Zo kun je overal je medicijnen breken, zonder het gevaar om in je vingers te snijden. Je voorkomt ook dat er restjes medicatie rondslingeren.
  • Pillenvergruizer: maalt zonder enige moeite je pillen tot poeder. Plaats de medicatie in het potje dat is voorzien van een stamper en draai aan de dop om de medicatie tot poeder te vergruizen. Dit is handig wanneer je de medicijnen moet mengen met voedsel. Deze pillenvergruizer kan ook gemakkelijk worden meegenomen en schoon gemaakt. 
  • Infuusstaander met spuitaandrijver (pijnpomp): zorgt ervoor dat je continu, op een eenvoudige en veilige wijze de juiste medicatie onderhuids toegediend krijgt.
  • Tabletdoordrukker: hierbij worden op een eenvoudige manier tabletten uit hun verpakking gedrukt.

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils zorgt voor het veilig doseren en toedienen van je medicijnen. Onze medewerkers geven je graag professioneel advies over welke hulpmiddelen bij jou passen.