Praktische tips voor een veilig huis voor senioren

praktische tips voor een veilig huis voor ouderen

Het is de wens van iedereen om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Maar als het zicht wat slechter wordt of de mobiliteit gaat achteruit, kan het plots veel minder comfortabel en veilig worden. Met de volgende adviezen en tips, kan je een woning 'senioren-vriendelijk' maken. Langer (alleen) thuis wonen blijft met deze kleine aanpassingen zeker haalbaar, zonder dat het onveilig wordt.

Algemene tips

 • Draag comfortabele kledij en schoeisel.
  Loop zeker niet rond op slippers of kousen, maar kies voor gemakkelijke stevige schoenen met een antislip zool. En ga ook voor comfortabele kledij die genoeg bewegingsruimte verschaffen.
   
 • Zorg voor een alarmtoestel en zender.
  Laat een apparaat installeren waarmee je iemand kan verwittigen wanneer je plots onwel of duizelig wordt. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen voor een alarm dat je rond de pols of hals draagt. Daarmee kun je contact maken met de alarm- en zorgcentrale. Met één druk op de knop maak je al contact met zorgcentrale, en dat geeft je een veilig gevoel. Je bent altijd in staat om hulp van buitenaf in te roepen op het moment dat het nodig is. Dag en nacht, vanaf elke plek in je huis.
   
 • Schaf een telefoon met grote toetsen aan.
  Communicatie is altijd belangrijk. Een aangepaste telefoon met grote toetsen, geluidsversterking en soms aan te sluiten op hoorapparaat, is een goed idee. Kies indien mogelijk voor een eenvoudiger toestel waarop alleen de onmisbare functies staan: bellen, opnemen, beluisteren van ingesproken boodschappen. Vermijd ingewikkelde smartphones.
   
 • Vraag eventueel thuiszorg aan.
  Kies zelf welke dagen en uren je ondersteuning, begeleiding, verzorging of verpleging nodig hebt. Bij Thuisverpleging Jan Van Gils geven we je informatie over onze diensten en hoe we te werk gaan. Onze verpleegkundigen bieden gespecialiseerde hulp en geven ondersteuning bij jou thuis. Afhankelijk van je vraag schakelen we passende hulp in.
   

Praktische tips voor in de keuken:

 • Richt de keukenkastjes efficiënt in.
  Zet de spullen die het meest gebruikt worden op de onderste planken zodat u er makkelijk bij kan.
   
 • Zet altijd een keukenkruk, of stoel in de buurt.
  Zorg dat u kan gaan zitten tijdens het koken. Doe ook alle voorbereiding, zoals snijden, schillen,... aan tafel. De huishoudhulp van Thuisverpleging Jan van Gils kan ook uitkomst bieden wanneer je zelf niet meer in staat bent tot het uitvoeren van deze huishoudelijke taken.
   
 • Installeer een rookmelder.
  Een rookmelder kan gevaarlijke situaties voorkomen. Een rookmelder reageert niet alleen bij het aanbranden van eten bijvoorbeeld, maar kan ook waarschuwen als er te veel CO waarde in de lucht zit.
   
 • Schaf een loophulp of rollator aan.
  Op een loophulp kunnen makkelijk dingen worden geplaatst om zo veilig spullen mee te nemen van en naar de keuken. En bovendien biedt het ook steun bij het stappen.
   
 • Zorg voor contrasterende kleuren.
  Als het zicht niet meer 100% is, kan het helpen om verschillend keukenmateriaal te voorzien van een sticker, deksel,... met verschillende kleuren. Geef bijvoorbeeld het peper- en zoutvat een sterk verschillende kleur om zo eventuele ongelukjes te voorkomen.
   

Praktische tips om de slaapkamer 'seniorvriendelijk' te maken.

 • Slaap in een verhoogd bed.
  Opstaan gaat makkelijker vanuit een verhoogd bed, en het is bovendien veiliger. Zeker als u er 's nachts vaak uit moet.
   
 • Installeer een bedsteun naast het bed.
  Een bedsteun zorgt ervoor dat u makkelijk kan rechtstaan uit bed, maar ook makkelijker en veiliger kan gaan liggen/zitten.
   
 • Zorg voor voldoende verlichting.
  Zorg dat er een nachtlampje aanwezig is dat u makkelijk kan aan- en uitzetten vanuit bed. Zeker als u 's nachts vaak moet opstaan kan dit een enorme hulp zijn. Want 's nachts is de kans op vallen namelijk veel groter dan overdag. Uit onderzoek blijkt ook dat valpartijen thuis zijn de meest voorkomende ongevallen bij ouderen. Ongeveer 30% van de 65-plussers die thuis wonen vallen minstens één maal per jaar en het risico om te vallen neemt toe met de leeftijd.

Praktische tips voor de woonkamer.

 • (Her)schik de meubels efficiënt in.
  Zorg voor voldoende plaats tussen de verschillende meubels zodat er makkelijke doorgang is. Verhoog ook eventueel de zetels om comfortabel te kunnen gaan zitten en recht te staan.
   
 • Zorg ook hier voor voldoende verlichting.
  Genoeg verlichting kan valpartijen voorkomen, maar zorgt er ook voor dat u beter kan lezen, en/of puzzelen.
   
 • Werk de snoeren en kabels goed weg.
  Zorg dat er geen snoeren of kabels van TV, radio, telefoon, computer,... in de weg liggen. Werk ze goed weg, of maak ze eventueel vast tegen de muren zodat er niemand over kan struikelen.
   
 • Kies voor goede vloerbekleding.
  Haal vloerbekleding in huis die makkelijk te onderhouden is, en waarop je niet kan uitschuiven. Zorg er ook voor dat matten en vloertapijten vast zitten en niet kunnen wegschuiven of omhoogkruipen.
   
 • Automatiseer de rolluiken.
  Zorg dat je niet hoeft te sleuren aan oubollige rolluiken, maar kies voor geautomatiseerde die met één druk op de knop omhoog of omlaag gaan.
   

Praktische tips voor in de badkamer.

 • Hulp bij het douchen.
  Zorg voor een badstoel of badplank, zodat er al zittend gedoucht kan worden. Zorg ook voor voldoende steunpunten, dit door bijvoorbeuld beugels of extra handvaten te installeren in de badkamer. Vraag eventueel hulp bij het douchen aan thuiszorg verpleegsters, indien dit moeilijk, oncomfortabel of onveilig aanvoelt voor u.
   
 • Zorg voor een verhoogd toilet.
  Een verhoogd toilet maakt het comfortabeler en probleemloos om te gaan zitten.
   
 • Leg een anti-slip mat op de grond, en in de douche.
  In de badkamer is het risico op vallen nu eenmaal het grootst. Voorzie daarom anti-slip matjes zodat deze kans zo klein mogelijk gehouden wordt.
   

Tips om de (trappen)hal veiliger te maken.

 • Installeer een dubbele leuning.
  Voorzie langs beide kanten van de trap een leuning, zodat er voldoende steunpunten zijn die een valpartij kunnen voorkomen.
   
 • Goed zichtbare en veilige treden.
  Zorg ook hier voor voldoende licht, en leg geen trapmatten. Kies daarentegen voor anti-slip stroken die op de treden bevestigd kunnen worden.
   
 • Laat eventueel een traplift installeren.
  Indien trappen op- en aflopen toch te moeilijk wordt, is er altijd de mogelijkheid om een traplift te installeren.