Thuisverpleging voor diabetes

Thuisverpleging voor diabetesDiabetes, ook wel suikerziekte genoemd is een wijdverspreide ziekte dat personen van alle leeftijden, rassen en geslachten over de hele wereld beïnvloed.  

Thuisverpleging Jan van Gils kan een programma voor jou samenstellen om je met de volgende zaken te helpen:

  • Je ziekte te helpen begrijpen en wat ervoor zorgt dat je meer of minder invloed hebt op je gezondheid en welzijn.
  • Je weet hoe je de ziekte kan opvolgen en wat je moet doen wanneer de waarden niet zijn wat ze moeten zijn.
  • Je medicijnen beheren. Alle medicijnen, niet enkel je insuline.
  • De invloed van gedrag op je diabetes laten zien. We behandelen voedingsonderwerpen en andere levensstijlzaken.
  • Leren hoe je moet sporten met diabetes.
  • Leren hoe je moet uitkijken naar tekens dat je diabetes een negatieve inpakt op je huid en zenuwuiteinden kan hebben.
  • Je helpen efficiënt te leren communiceren naar je arts toe.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het niveau van glucose, of suiker in het bloed hoger is dan normaal, en er is niet voldoende insuline (een hormoon geproduceerd door de pancreas) om het onder controle te houden. De ziekte kan worden veroorzaakt door te weinig insuline, resistentie tegen insuline of beide. Er zijn drie belangrijke soorten diabetes. Type 1 kan op elke leeftijd optreden, maar wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen, tieners of jonge volwassenen wiens lichamen kleine hoeveelheden of helemaal geen insuline maken. Type 2 diabetes wordt het meeste gediagnosticeerd, typisch tijdens de volwassenheid. Het wordt echter steeds meer gediagnosticeerd bij tieners en jongvolwassenen door steeds stijgende obesitascijfers. Zwangerschapsdiabetes verwijst naar de ontwikkeling van hoge bloedsuikerspiegel bij zwangere vrouwen die de ziekte niet eerder hebben gehad. In alle gevallen van diabetes kunnen patiënten soortgelijke symptomen ondervinden, zoals wazig zicht, overmatige dorst, vermoeidheid, frequente urinering, honger en gewichtsverlies.

Behandeling van diabetes

Hoewel er momenteel geen geneesmiddel voor diabetes is, kan de ziekte effectief worden beheerst door medicijnen, een verandering in dieet en lichaamsbeweging. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is een gezond gewicht onderhouden, dit is mogelijk door voor jou passend voedingsadvies te geven. Onze thuisverplegers zullen je hierbij begeleiden en motiveren. Hoewel er geen typisch of strikt 'diabetes dieet' is, wordt het aanbevolen om voedingsmiddelen te eten met een hoog voedingsgehalte en een laag aantal calorieën - zoals fruit, volkorengraan en groenten - in plaats van vette en suikerige voeding. Fysieke activiteit is ook een must om gewicht te beheersen, de bloedsuikerspiegel te verlagen en de gevoeligheid van het lichaam voor insuline te verhogen. Mensen met diabetes worden aangeraden om te proberen enkele dagen per week minsten 30 minuten fysieke oefeningen te doen. Geneesmiddelen en opvolging van de bloedsuikerspiegel zullen een deel van het leven zijn voor mensen met diabetes. Afhankelijk van de conditie moet de bloedsuiker meerdere keren per dag of meerdere keren per week worden gecontroleerd. Daarnaast hebben veel mensen gedurende de dag insuline nodig of kunnen ze andere orale of geïnjecteerde medicijnen gebruiken om de conditie te beheren.

Thuisverplegingsdiensten voor diabetes

Bij thuisverpleging Jan van Gils begrijpen we dat leven met diabetes een uitdaging kan zijn. Van het tot stand brengen van een gezonde leefstijl voor je bloedsuikerspiegel en insuline niveaus onder controle te houden, kan de ziekte extra zorg vereisen, buiten de regelmatige bezoeken aan de dokter of na een verblijf in het ziekenhuis. Thuisverpleging Jan van Gils heeft ervaring met het helpen van individuen en hun families met diabetes. Onze professionele thuisverpleegkundigen kunnen je thuis bezoeken om zorg te geven of je gezondheidsregime te supplementen.