Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziektenEen hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, roken en weinig beweging zijn de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar ook genetische factoren, medicatiegebruik, een andere ziekte of infecties kunnen de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten.

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils zal jou en je familie helpen en ondersteunen bij problemen zoals hoge bloeddruk, vochtophopingen en/of spataders in de benen of in de zorg na een beroerte (bloedklonter in de hersenen) of hersenbloeding. Als bij jou de diagnose hart- en vaatziekte is gesteld, kan dat ingrijpend zijn. Onzekerheid over het verdere verloop van de ziekte kan dan veel vragen oproepen. Wellicht hebt je behoefte aan begeleiding en praktische adviezen. Hieronder enkele interessante vragen in verband met hart- en vaatziekte:

Wat is hoge bloeddruk en wat kan je doen om deze te verlagen?

Een hoge bloeddruk (hypertensie) is een bovendruk hoger dan 140 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg. Bij ouderen is sprake van een hoge bloeddruk bij een bovendruk hoger dan 160 mmHg en/of een onderdruk hoger dan 90 mmHg. Als je ouder wordt stijgt je bloeddruk omdat je bloedvaten minder elastisch worden. Daardoor stroomt het bloed minder makkelijk door de vaten en wordt de bloeddruk hoger.

Iemand met hoge bloeddruk heeft over het algemeen geen symptomen die duiden op hoge bloeddruk en dat is het verraderlijke eraan. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Stoppen met roken, veel lichaamsbeweging, gezond eten en zorgen voor weinig stress zijn dan belangrijke leefregels. Medicijnen om je bloeddruk te verlagen zijn niet altijd nodig. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk zijn wel altijd bloeddrukverlagende medicijnen nodig.

Hoe ontstaat vochtophoping en wat kan je doen om dit te verminderen?

Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht. Het ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Als de aderen het bloed niet goed afvoeren naar het hart, kan er oedeem ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan er dan vochtophopingen in de voeten, enkels en (onder)benen. Mensen (vooral ouderen) met hartfalen, of lever en/of nier aandoeningen, hebben ook meer kans op oedeem. Enkele tips waarmee je de vochtophoping kan verminderen zijn:

  • Dragen van steunkousen: het vocht in je benen wordt door de steunkousen naar boven afgevoerd. Je zal merken dat je door de steunkousen minder last hebt van vermoeide en pijnlijke benen.
  • Bewegen en omhoog houden van het opgezwollen lichaamsdeel
  • Aanpassen van je eetgewoonte: eet zo weinig mogelijk zout, let ook op met suiker. Wat wel goed is zijn eiwitten. Eiwitten helpen je om vocht uit het lichaam te krijgen.
  • Vermijd temperaturen die té warm of té koud zijn: deze kunnen de vochtophoping verergeren.
  • De zwelling masseren: het beste is om de zwelling te masseren in de richting naar het hart toe. Dit kan helpen om het overtollige vocht wat te verplaatsen.
  • Drink voldoende water: 1,5 liter water per dag.
  • Plasmiddelen: deze medicijnen zorgen ervoor dat de nieren meer vocht uitscheiden. Hierdoor wordt de vochtophoping minder.

Wat zijn spataders en wat kan je doen om ze te verminderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen, soms geven ze jeuk, vermoeide benen of pijn in de benen, maar meestal geven ze geen klachten. De kans dat je spataderen krijgt neemt toe met de leeftijd en sommige mensen hebben aanleg voor spataderen. Een behandeling is meestal niet nodig. 

Het dragen van elastische kousen kan helpen om klachten te verminderen en verergering van de spataderen tegen te gaan. Elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen daardoor de terugstroom van bloed naar het hart. De kousen moeten nauw om je benen sluiten en precies passen. 

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils bespreekt met je arts welke compressietherapie er voor jouw benen nodig is. Voldoende bewegen is natuulijk ook belangrijk.

Wat is een beroerte (bloeding in de hersenen) of hersenbloeding?

Een beroerte (herseninfarct) wordt veroorzaakt door een afsluiting van een bloedvat. Een hersenbloeding wordt veroorzaakt door het openbarsten van een bloedvat. Bepaalde hersencellen krijgen te weinig bloed en dus te weinig zuurstof. De hersencellen werken hierdoor ineens minder goed of niet.

Wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen en welke gevolgen kunnen voorkomen na een beroerte?

Een beroerte wordt ook wel een CVA (Cerebro Vasculair Accident) genoemd. De oorzaak voor een beroerte is sterk leefstijlgebonden. De risicofactoren zijn: roken, hoge bloeddruk, overgewicht, suikerziekte, stress, veel verzadigd vet eten, weinig groenten en fruit eten. Een gezonde leefstijl kan het risico op het krijgen van een beroerte beperken.

Bij een beroerte kan een bepaald deel van de hersenen niet functioneren. Symptomen van een beroerte hangen af van welk deel van de hersenen beschadigd is. Bij een beroerte zijn de volgende symptomen te zien: het niet kunnen bewegen van arm en/of been, scheefhangende mondhoek, verwardheid, wartaal spreken, bewusteloosheid, misselijkheid, duizeligheid.

De gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn, zoals concentratieverlies, vermoeidheid of zichtproblemen. Maar ook spraakstoornissen, slikklachten of verlammingsverschijnselen kunnen na een beroerte voorkomen. Dit heeft vaak grote impact voor jezelf en je familie.

Welke zorg bieden onze gespecialiseerde thuisverplegers?

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils ondersteunt jou en je familie zodat je zo lang mogelijk zelfstandig je eigen leven kunt leiden. We zijn opgeleid om de best mogelijk zorg te bieden bij hart- en vaatziekten. We vinden het belangrijk dat je de zorg krijgt die bij jou past. We bekijken of begeleiding met eten (dieet), wassen, aankleden of veranderingen in gedrag zinvol kan zijn. Onze zorg bestaat uit het klaarzetten en/of toedienen van medicatie. Een hulpmiddel zoals een weekdoos zal je helpen om je medicatie op het juiste tijdstip in te nemen. Ook helpen onze thuisverplegers jou als je voeding via een infuus (voeding via de bloedbaan) wordt toegedient. We controleren ook regelmatig je hartslag, bloeddruk, gewicht en zuurstofwaarden. Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils zal jou en je familie ondersteunen bij de zorg voor hart- en vaatziekten.