Thuisverpleging en thuishulp bij Parkinson

Hulp bij parkinsonThuisverpleging en thuishulp bij Parkinson: de ziekte van Parkinson is uniek in de manier waarop het individuen beïnvloedt, en de zorg voor de aandoening moet vaak gespecialiseerd zijn. Onze professionele thuisverpleging stelt een zorgplan op dat therapieën bevat, evenals hulp bij huishoudelijke taken en medicatiebeheer.

De ziekte van Parkinson is een stoornis in de hersenen dat kan resulteren in beven en moeite met stappen, spreken, slikken en coördinatie. Het is een van de meest voorkomende stoornissen van het centrale zenuwstelsel en ontwikkelt zich vooral na de leeftijd van 50 jaar. Het kan ook jongvolwassenen treffen wanneer het in de familie zit.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan dopamine in de hersenen. Zenuwcellen in het brein gebruiken dopamine om spierbeweging over het hele lichaam aan te sturen. In het geval van de ziekte van Parkinson zijn de cellen die dopamine aanmaken beschadigt, waardoor het onmogelijk is voor de hersenen om degelijke signalen naar de spieren in de rest van het lichaam te sturen.

Parkinson kan een of beide kanten van het lichaam beïnvloeden en hoeveel en hoe snel de functie verloren gaat, kan van persoon tot persoon verschillen. Symptomen zijn in het begin meestal mild, en worden steeds erger. Vroege symptomen omvatten bijvoorbeeld een milde beving of trillen of een licht gevoel van een stijve voet. Andere symptomen bevatten het vertragen of stoppen van automatische bewegingen zoals knipperen met de ogen, moeite met slikken, het houden van het evenwicht, stappen, spierpijn, stijfheid, en trage, stille spraak of monotone stem.

Behandeling van Parkinson

Er is momenteel geen genezing voor de ziekte van Parkinson mogelijk. Het onmiddellijke doel is dus de symptomen te beheersen en de levenskwaliteit van de patiënt zo hoog mogelijk te krijgen. De meeste medicatie voor Parkinson werken door het dopaminegehalte van het brein te verhogen. Andere behandelingen die kunnen helpen zijn veranderingen van levensstijl. Goede algemene voeding en gezondheid, met een goedgekeurde hoeveelheid oefening, kan helpen bij het beheersen van symptomen. Daarnaast vinden veel patiënten het nuttig om speciaal eetgerei of rekken in het huis te installeren om te helpen bij de dagelijkse activiteiten. Fysiotherapie, spraaktherapie en ergotherapie zijn ook nuttig voor mensen met Parkinson.

Thuisverpleging voor mensen met de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is uniek in de manier waarop het individuen beïnvloedt, en de zorg voor de aandoening moet vaak gespecialiseerd zijn. Onze professionele thuisverpleging stelt een zorgplan op dat therapieën bevat, evenals hulp bij huishoudelijke taken en medicatiebeheer. Ook voor vragen en morele ondersteuning kan je bij ons terecht. Sommige van de diensten die wij kunnen leveren omvatten:

  • Veiligheidstoezicht
  • Ambulante bijstand
  • Aan- of uitkleden
  • Uiterlijke verzorging
  • Lichte huishouding
  • Wasservice
  • Medische herinneringen
  • Cognitieve stimulatie

In sommige gevallen zijn extra verpleegkundigen of therapieën nodig. Onze professionals kunnen de hulp bieden die nodig is om thuis te blijven en zo veilig en comfortabel mogelijk te leven door diensten te leveren, waaronder:

  • Spraak therapie
  • Ergotherapie