Medische verzorging van een sonde

Medische verzorging van een sondeWat is sondevoeding?

Een voedingssonde is een speciale katheter om vloeibare voeding toe te dienen aan mensen die niet op een normale manier kunnen eten of drinken. Deze sonde kan rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend worden. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, maar ook vocht, vitamines en mineralen.

Waarom sondevoeding toedienen?

Je krijgt sondevoeding voorgeschreven als je door ziekte, een behandeling of na een operatie niet voldoende kan of mag eten om te voorkomen dat je gewicht verliest. Sondevoeding kan je helpen op een goed gewicht te blijven. Een goede voedingstoestand is nodig om in goede conditie te blijven en zorgt voor een beter herstel. Sondevoeding wordt voorgeschreven door een arts. De keuze van de sonde is afhankelijk van de verwachte duur dat de sonde moet blijven zitten, de leeftijd en de lichaamsbouw van de patiënt en de toe te dienen voeding en medicatie. De hoeveelheid sondevoeding wordt aangepast naargelang je gewicht, lengte en energiebehoefte.

Welke zorg kunnen onze verpleegkundigen jou bieden?

  • het aanhangen en afkoppelen van sondevoeding
  • spoelen van de leidingen en de sonde met lauw water
  • het verwisselen van de leidingen 
  • verzorgen van het insteekpunt

Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils zal je helpen bij het inbrengen en verzorgen van je sonde. We geven je ook advies om eventuele infecties te voorkomen.