Oncologische thuiszorg

Oncologische thuiszorg voor jou en je geliefdeJe toekomst wordt plots een stuk onzekerder als te horen krijgt dat je kanker hebt omdat je leven anders verloopt dan verwacht. Je ervaart hierbij heel wat emoties die een grote invloed kunnen hebben op je gewone dagdagelijkse leven. Ook de personen uit je directe omgeving ervaren een grote druk en voelen zich vaak eenzaam en ontredderd. Thuisverpleging Jan van Gils biedt oncologische thuiszorg om er voor jou te zijn op deze ingrijpende momenten.

Vroeger was de oncologische zorg uitsluitend in het ziekenhuis mogelijk. Maar vandaag kunnen we jou deze zorg tijdens en na de behandeling ook thuis geven. Het doel van onze oncologische zorg is om je te helpen je kracht en zelfstandigheid terug te vinden en de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Welke oncologische zorg kunnen we je aanbieden?

Om jou en je familie de nodige ondersteuning te bieden tijdens het volledige verloop van de ziekte, kan je bij ons terecht voor de meest geschikte thuiszorg. Na de opstart in het ziekenhuis kan de verdere behandeling ook gewoon thuis plaatsvinden. De chemotherapie wordt dan bij jou thuis toegediend via een klein pompje. We ondersteunen jou bij deze chemobehandeling in overleg met je arts. Het team van Thuisverpleging Jan van Gils beschikt over een erkend oncologisch zorgprogramma waarbij jij als patiënt centraal staat en de meest optimale medische zorg ontvangt. Binnen de oncologische zorg kunnen talrijke behandelingen en verzorgingen thuis aangeboden worden. Zoals spoelen van poortkatheters, het aan- of afkoppelen van sondevoeding, toedienen van medicatie intraveneus, subcutaan of intramusculair. Ook de verzorging van een oncologische wonde, plaatsen van een pijnpomp en het meten en opvolgen van de parameters.

Onze behandelingen bij oncologische zorg zijn:

Poortkatheter spoelen: door het toedienen van je medicatie via een katheter is het van groot belang deze katheter regelmatig te spoelen.

Hierbij bieden we jou de volgende verpleegkundige zorgen:

 • het aanprikken, aan- of afkoppelen van katheter
 • verbandwissel 
 • toedienen van medicatie, voeding en vocht via de katheter
 • spoelen van de katheter

Sondevoeding toedienen: via een sonde door neus/mond wordt de vloeibare sondevoeding toegediend. Je arts bekijkt wanneer je welke voeding nodig hebt. Deze bevat alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, water, mineralen en vitamines) die je dagellijks nodig hebt.

Hierbij bieden we jou de volgende oncologische zorg:

 • aan- en afkoppelen sondevoeding​
 • vernieuwen van leidingen 
 • verzorgen van insteekpunt van sonde
 • plaatsen/vervangen van maagsonde via neus
 • plaatsen/vervangen van gastrostomiesonde

Parenterale/TPN voeding: indien je een slechte spijsvertering hebt, kan je arts deze voeding via de bloedbaan voorschrijven.

Hierbij bieden we jou de volgende oncologische zorg:

 • het aanprikken, aan- of afkoppelen van katheter
 • verbandwissel 
 • toedienen van medicatie, voeding en vocht via de katheter
 • spoelen van de katheter

Pijnmedicatie: indien je medicatie niet of onvoldoende wordt opgenomen via de gebruikelijke toedieningswegen kan je arts beslissen om een slangetje in je ruggenmerg in te brengen (epiduraal/intrathecaal) of onderhuids (subcutaan). Ons team van Thuisverpleging Jan van Gils neemt de oncologische zorg verder op in overleg met je arts.

Oncologische wonden: deze wonden ontstaan door de ziekte zelf of door de behandeling van de ziekte. Deze zorg gaat verder dan enkel de (dagelijkse) wondverzorging zelf.

Ons gemotiveerd en ervaren team van Thuisverpleging Jan van Gils zal je begeleiden en samen met jou bekijken hoe we je comfort kunnen verbeteren. Ons hoogopgeleid team biedt deskundige en geschikte verpleegkundige zorgen om jou de juiste hulp te kunnen aanbieden in je thuisomgeving.