Thuishulp bij dementie

Hulp bij dementieWanneer iemand moet leven met dementie, maakt dit hem of haar kwetsbaar. Het is een ziekte dat elk onderdeel van hun leven beïnvloed, van wanneer ze wakker worden 's morgens vroeg tot wanneer ze gaan slapen 's nachts. Mensen die met dementie leven, moeten voortdurend omgaan met angst en depressie en trekken zich vaak van de buitenwereld af, waardoor zelfopgelegde isolatie wordt gecreëerd. 

Dementie kan elk moment beïnvloeden. Het kan de zintuigen van een persoon verminderen - de smaak en aroma's veranderen waar ze ooit van genoten hebben. Geluiden die ooit een glimlach en comfort hebben gebracht, ontwikkelen zich in gewoon geluid. Zelfs wat een persoon ziet, wordt anders in de hersenen geïnterpreteerd. Wat een persoon met dementie iedere dag met gemak deed worden onoverkomelijke uitdagingen. Ons zorgprogramma voor dementie vindt manieren om die bergen te beklimmen en de levenskwaliteit te bieden die niet alleen zij gewoon zijn, maar die ze verdienen.

De thuisverplegers van Thuisverpleging Jan van Gils zijn getraind om de waardigheid en onafhankelijkheid van je geliefde te bewaren. Wij geloven dat het essentieel is om manieren te vinden dat de emotionele frustraties die gepaard gaan met dementie te verzachten. Deze uitdagingen beïnvloeden niet alleen de persoon met de toestand, maar ook de hele familie. Onze getrainde zorgverleners brengen gezinnen dichter bij elkaar, zodat iedereen de persoon met dementie kan ondersteunen.

Thuisverpleging Jan van Gils heeft uitgebreide ervaring in het helpen van individuen en hun families met dementie. Wij kunnen een programma op maat maken dat:

  • herinneringen voor en toediening van medicatie bied.
  • helpt met dagelijkse activiteiten zoals baden en aankleden.
  • hulp biedt aan de verzorgers van de patiënt door assistentie te bieden in huishoudelijke taken.
  • een kalme omgeving creëert en onderhoud.

Wat is dementie?

Dementie is geen specifieke ziekte. Het is een term dat een breed scala aan symptomen beschrijft die verband houden met cognitieve afname waardoor mensen hun vermogen om goed te denken verliezen. De twee meest voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, welke voor 60 à 80 procent van de gevallen voorkomt, en vasculaire dementie, wat meestal het geval is na een beroerte. Het is belangrijk om te noteren dat niet elke vorm van geheugenverlies het gevolg van dementie is. Vele senioren ondervinden problemen met geheugen. Dementie wordt gekenmerkt door slecht geheugen, communicatie, taal, het vermogen om aandacht te houden, redeneren en visuele waarneming. Wanneer een persoon aan twee of meerdere van deze symptomen lijd zal een dokter hen gebruikelijk de diagnose van dementie geven.

Deze cognitieve ziekten zijn degeneratief en progressief, wat betekent dat het denkvermogen verslechtert met verloop van tijd. Dankzij het werk van een aantal onderzoeksinstellingen hebben wetenschappers vastgesteld dat sommige vormen van Alzheimer genetisch zijn, terwijl anderen dat niet zijn. De oorzaak van de ziekte is niet helemaal duidelijk, maar onderzoekers gebruiken de opbouw van een plaque in de hersenen als één doel voor de behandeling. 

Fases van dementie

In de beginfase kan de patiënt verloren raken op bekende routes, voorwerpen misplaatsen of moeite hebben met het uitvoeren van denktaken die vroeger gemakkelijk waren, zoals het betalen van een rekening of het spelen van een bepaald spel. Ze kunnen ook interesse verliezen in zaken waar ze vroeger veel plezier aan hadden of kunnen persoonlijkheid veranderingen hebben. Na verloop van tijd zullen deze symptomen steeds erger worden. Simpele taken zoals uiterlijke verzorging, aankleden, koken, lezen en schrijven worden steeds moeilijker. Naarmate de ziekte vordert, kunnen patiënten details vergeten over actuele gebeurtenissen, levensgebeurtenissen en bewustzijn van wie ze zijn en wie hun geliefden zijn. Uiteindelijk kunnen ze geen taal begrijpen of in staat zijn om dagelijkse basisactiviteiten uit te voeren. Huishoudhulp kan uitkomst bieden wanneer je zelf niet meer in staat bent tot het uitvoeren van huishoudelijke taken. Onze thuisverpleging kan je assisteren bij het verkrijgen van huishoudhulp.

Behandeling van dementie

Terwijl veel onderzoek wordt uitgevoerd om de ziekte te begrijpen, is er momenteel geen remedie voor Alzheimer of dementie. Dokters kunnen echter een aantal medicijnen voorschrijven om bepaalde symptomen te behandelen. Geneesmiddelen kunnen worden voorgeschreven voor geheugenverlies symptomen, gedragsveranderingen zoals agressie en slaapproblemen veroorzaakt door de ziekte. Veel mensen met Alzheimer hebben ook een fulltime zorgverlener nodig. Dit is waar Thuisverpleging Jan van Gils een vitale rol kan spelen.